Ketupat Sotong
RESEPI KETUPAT SOTONG
1 kg sotong (sederhana besar)
200 gram beras pulut
2 cawan santan cair (untuk merendam beras)
3 cawan santan pekat (untuk kuah)
Sedikit halba
2 cm halia (dimayang)
3 ulas bawang merah (dimayang)
Gula, garam dan perasa.
CARA-CARA
Rendam beras pulut dengan santan cair.
Masukkan beras pulut ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi.
Masukkan sotong ke dalam santan pekat dan masak.
Masukkan bawang, halba, halia, garam, gula dan perasa.
Kacau hingga mendidih.
Sedia untuk dihidang.
~ Kuah akan berwarna merah jika sotong tadi tidak dibuang kulit.
##########################
Bahan-Bahan:
1kg Sotong sederhana besar
250gram beras pulut
santan
seinci halia dipotong halus
5 ulas bawang merah dipotong halus
sesudu kecil halba
garam
lidi dipotong kecil
Cara:
1. beras pulut di tanak, setelah masak biarkan sejuk.
2. masukkan pulut dlm anggaran 3/4 penuh ke dlm sotong yg telah di bersihkan. Gunakan lidi utk mengemaskan hujung sotong.
3. santan dicampur dgn halba, halia, bwg merah & garam, masukkan sotong yg telah disiap ke dalam periuk. Api hendaklah kecil utk mengelakkan santan naik kepala.
4. angkat apabila sotong telah masak.
Cadangan Hidangan:
di makan begitu sahaja @ bersama nai putih
Tambahan:
1. kulit sotong yg berwarna ungu kemerahan hendaklah dibuang utk mengelakkan hanyir.
2. resepi dari trg ini tidak menggunakan gula perang @ nisan @ gula spt resepi kelantan
1 kg sotong (sederhana besar)
200 gram beras pulut
2 cawan santan cair (untuk merendam beras)
3 cawan santan pekat (untuk kuah)
Sedikit halba
2 cm halia (dimayang)
3 ulas bawang merah (dimayang)
Gula, garam dan perasa.
CARA-CARA
Rendam beras pulut dengan santan cair.
Masukkan beras pulut ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi.
Masukkan sotong ke dalam santan pekat dan masak.
Masukkan bawang, halba, halia, garam, gula dan perasa.
Kacau hingga mendidih.
Sedia untuk dihidang.
~ Kuah akan berwarna merah jika sotong tadi tidak dibuang kulit.
##########################
Bahan-Bahan:
1kg Sotong sederhana besar
250gram beras pulut
santan
seinci halia dipotong halus
5 ulas bawang merah dipotong halus
sesudu kecil halba
garam
lidi dipotong kecil
Cara:
1. beras pulut di tanak, setelah masak biarkan sejuk.
2. masukkan pulut dlm anggaran 3/4 penuh ke dlm sotong yg telah di bersihkan. Gunakan lidi utk mengemaskan hujung sotong.
3. santan dicampur dgn halba, halia, bwg merah & garam, masukkan sotong yg telah disiap ke dalam periuk. Api hendaklah kecil utk mengelakkan santan naik kepala.
4. angkat apabila sotong telah masak.
Cadangan Hidangan:
di makan begitu sahaja @ bersama nai putih
Tambahan:
1. kulit sotong yg berwarna ungu kemerahan hendaklah dibuang utk mengelakkan hanyir.
2. resepi dari trg ini tidak menggunakan gula perang @ nisan @ gula spt resepi kelantan
No comments:
Post a Comment